Elke druppel telt: ontdek ons ecosysteem voor minder drinkwaterverlies
Samen met de Vlaamse waterbedrijven, technologieleveranciers en onderzoeksinstellingen werkt AquaFlanders aan innovatieve oplossingen om drinkwaterverliezen te verminderen. Zo werken we aan een duurzamere toekomst voor water. Op deze pagina leer je meer over het project.
Innovatie in actie: de kracht van samenwerken
Vlaanderen is een waterschaarse regio. We moeten dus zuinig omgaan met drinkwater. Onze waterbedrijven leveren dan ook heel wat inspanningen om drinkwaterverlies in alle vormen te vermijden. Dit drinkwaterverlies noemen we ook wel niet in rekening gebracht water of NRW.
Het is onze ambitie om deze verliezen verder te beperken.
Hoe we dat doen? Met een NRW-ecosysteem. Daarin stimuleren we een wisselwerking tussen waterbedrijven, technologieleveranciers en onderzoeksinstellingen. Zo ontwikkelen we sneller oplossingen die we in de praktijk kunnen toepassen.
NRW Ecosysteem
Sneller lekken vinden met bestaande data
Binnen het ecosysteem is een eerste project opgestart. Een instrument ontwikkelen om lekken sneller op te merken en te lokaliseren.
We beschikken op dit moment over digitale technieken om een lek te detecteren in een registreerzone – een kleine, afgebakende zone van het drinkwaternet. In die zone moeten lekzoekers vervolgens op zoek naar de exacte locatie. Vaak moeten ze daarvoor tientallen kilometers waterleidingen controleren. Dat vraagt veel tijd.
Het moet dus beter.
Binnen het ecosysteem zoeken we nu naar technieken om op basis van bestaande databronnen de zoektijd van de lekzoekers te beperken. Daarvoor rekenen we op algoritmes. Meer bepaald op de combinatie van verschillende algoritmes.
Om dit project vlot te realiseren werken we samen het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO).
De volgende stap: marktconsultatie
Op 7 oktober organiseren we een marktconsultatie in VAC Leuven. Daarbij willen we de behoeften van de waterbedrijven koppelen met op de markt beschikbare (deel-)oplossingen en nagaan in hoeverre deze oplossingen toepasbaar zijn in verschillende praktijksituaties.
De marktconsultatie bestaat uit vier onderdelen:
- Toelichting van de uitdaging met een interactieve bespreking van de geïdentificeerde praktijksituaties en mogelijke ontbrekende situaties.
- Groepsdiscussie over potentiële pistes voor oplossingen met mogelijkheid tot informele uitwisseling van beschikbare oplossingen tijdens een posterbeurs.
- Brainstormsessie over mogelijke combinaties van deeloplossingen die samen een totaaloplossing kunnen vormen.
- Toelichting van de beoogde opdracht.
Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan tot en met 16 september door een onepager in te dienen.
Ga je mee aan boord?
Ook jij kan deel uitmaken van het NRW ecosysteem
- Co-creatie voor impact: werk mee aan innovatieve algoritmes op basis van directe en indirecte data. Het doel: minder drinkwaterverlies. Maar ook interessante opportuniteiten creëren voor alle betrokken partijen.
- Kennisuitwisseling: ontmoet experts uit de watersector, onderzoekers en tech-pioniers om de toekomst van lekdetectie- en lokalisatie vorm te geven.
- Duurzame impact: bouw mee aan efficiënter waterbeheer, toekomstbestendige drinkwatervoorziening én oplossingen zonder impact op de drinkwaterprijs.
Sluit je aan bij het ecosysteem
Interesse? Laat het ons weten via nrwecosystem@dewatergroep.be.
Het NRW ecosysteem staat open voor professionals uit de watersector, onderzoekers, technologiebedrijven, en consultants met expertise in datagedreven oplossingen en/of oplossingen om waterverliezen te verminderen.