Nog steeds waakzaamheidsfase leidingwater

Hier en daar viel er een buitje, maar dat is niet voldoende om het tekort aan neerslag van de voorbije weken goed te maken. Het leidingwaterverbruik blijft bovengemiddeld en de regenwaterputten zijn niet voldoende aangevuld. Gelet op de weersvoorspelling voor de komende dagen blijft daarom de waakzaamheidsfase ingesteld.

Aan alle gebruikers worden daarom gevraagd om spaarzaam te blijven omgaan met leidingwater.

De waakzaamheidsfase is van kracht in de gele zones.

 20180704 Droogte

In alle gemeenten van de provincies Oost- en West-Vlaanderen geldt de CODE GEEL met uitzondering van Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne

In Diksmuide en Beveren zijn verschillende drinkwaterleveranciers actief, daar geldt de oproep tot spaarzaamheid enkel voor gebruikers van De Watergroep, maar niet voor gebruikers van IWVA of Water-Link.

De volgende gemeenten in de provincie Vlaams-Brabant liggen in de zone geel: Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat.

Wat te doen in waakzaamheidsfase?

In de waakzaamheidsfase is er nog geen verbod om leidingwater te gebruiken voor niet-essentiële toepassingen. Door extra zuinig om te gaan met leidingwater kan dit vermeden worden. Hou je aan deze gouden regels:

  • Verspil geen water.
  • Gebruik ook zo weinig mogelijk leidingwater in de tuin en zeker niet om het gazon te besproeien. Gebruik bij voorkeur de gieter in plaats van de tuinslang.
  • Neem een verfrissende douche in plaats van een bad.
  • Sla het wassen van de auto of het schoonmaken van het terras eens over of doe dit met regenwater indien je nog voldoende voorraad hebt.
  • Stel je grote waterverbruiken uit ( bv. bijvullen van zwembaden of regenwaterputten…).

Meer tips vind je hier

Perscontact:

Vlaamse Milieumaatschappij – Katrien Smet – k.smet@vmm.be

tel. 053 72 65 73 – GSM 0473 99 28 70

 

AquaFlanders – Carl Heyrman – cheyrman@aquaflanders.be

GSM 0475 24 89 82