AquaFlanders reageert op artikel in De Tijd ‘In Vlaanderen lekt 20 procent drinkwater gewoon weg'

Naar aanleiding van het artikel in De Tijd ‘In Vlaanderen lekt 20 procent drinkwater gewoon weg' van 23 juli 2019, wenst AquaFlanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders enkele belangrijke kanttekeningen te plaatsen.

In dit artikel wordt onterecht gesteld dat 20% van het door de Vlaamse waterbedrijven geleverde drinkwater verloren gaat door lekken in onze distributieleidingen: een bewering die niet met de waarheid overeenkomt.

Om te beginnen bedraagt het percentage ‘Niet in Rekening gebracht Water’ (m.a.w. water dat niet door de watermeters is aangerekend) 17% van het totaal in Vlaanderen gedistribueerde water. Evenwel bevat dit ‘Niet in Rekening gebracht Water’ veel meer dan lekken. Zo worden ook onder meer het watergebruik door de brandweer voor brandbestrijding, het water gebruikt voor het spoelen van leidingen en de diefstal van water onder deze noemer geplaatst.

Vlaanderen scoort, op het vlak van het Niet in Rekening gebracht Water, goed in vergelijking met de andere waterbedrijven in Europa. Een mooi resultaat en het gevolg van de vele inspanningen en investeringen van de Vlaamse drinkwatersector om haar distributienet in goede staat te houden. In de toekomst blijven we hier verder op inzetten, onder meer door het gebruik van nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie. Duurzaamheid en efficiëntie gaan hierbij hand in hand.