AquaFlanders lanceert wedstrijd voor Kraanwaterscholen

Het is gezond, milieuvriendelijk, goed voor de portemonnee én het wordt rechtstreeks aan huis geleverd. Het lijkt dan ook logisch dat we met z’n allen kiezen voor kraanwater in ons glas of onze drinkbus.

Toch zit het drinken van flessenwater er in Vlaanderen nog stevig ingebakken. Daar wil AquaFlanders, de federatie van de waterbedrijven en rioolbeheerders, verandering in brengen. Te beginnen op school.

Scholenwedstrijd promoot kraanwatergebruik

Veel scholen denken na over duurzaam watergebruik en kiezen vandaag al voor kraanwater. Ze kunnen rekenen op de steun van de Vlaamse waterbedrijven om hun engagementen waar te maken en hun projecten en acties in de kijker te zetten. Dit jaar organiseert AquaFlanders een heuse scholenwedstrijd om hen een extra duwtje in de rug te geven.

Hoe het werkt? Scholen zetten op een online platform hun acties en projecten rond kraanwater en duurzaam watergebruik in de kijker. Ze delen hun verhaal met tekst, foto’s en video’s. Zo kunnen ze elkaar inspireren en motiveren. Bovendien kunnen ze stemmen op dé Kraanwaterschool 2022-2023. De voorwaarde om deel te nemen? Het kraanwatercharter ondertekenen.

Meer info over de wedstrijd is beschikbaar op https://acties.kraanwater.be/.

AquaFlanders wil leerlingen en ouders sensibiliseren over de waarde van kraanwater en de voordelen ervan als dorstlesser. Met deze wedstrijd kunnen scholen elkaar inspireren en motiveren om verder in te zetten op duurzaam watergebruik. Aan het einde van het schooljaar bekronen we dan de Kraanwaterschool 2022-2023.

Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders

Kraanwatercharter voor scholen

Kleuterscholen, lagere en secundaire scholen die willen inzetten op een duurzaam watergebruik en die inspanningen leveren om kraanwater te promoten als een waardevolle dorstlesser, kunnen een engagement aangaan. Dat doen ze door het Kraanwatercharter te ondertekenen.

Zo worden ze een officiële kraanwaterschool. Ze ontvangen van de waterbedrijven technisch en ondersteunend advies over kraanwater op school en om de drie jaar worden monsters genomen ter controle van de waterkwaliteit.

Daarnaast krijgen deze scholen posters, banners en een kraanwaterbordje, waarmee ze zich kenbaar kunnen maken als Kraanwaterschool. Bovendien ontvangen ze regelmatig nieuwe tips via de nieuwsbrief en krijgen ze ook korting voor één klas bij een bezoek aan waterdoecentrum Hidrodoe!

Verder bracht AquaFlanders ook educatief materiaal uit voor het lager onderwijs dat gratis beschikbaar is op www.kraanwater.be. Pakketten voor het kleuteronderwijs en voor de b-stroom van het secundair onderwijs zitten in de pijplijn.