AquaFlanders roept op om verstandig om te gaan met kraanwater

Deze week belooft warm te worden. Zeer warm. Dit tot groot jolijt van de ‘toerist in eigen land’. Helaas dragen dergelijke hoge temperaturen, in combinatie met het uitblijven van regen, ertoe bij dat ook ons watergebruik de hoogte in schiet. Vandaar dat AquaFlanders, de federatie van de waterbedrijven en rioolbeheerders, oproept om verstandig om te gaan met kraanwater.

“We zien dat wanneer het warm en droog weer is, Vlamingen tot 40% meer kraanwater verbruiken”

Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders
Glas kraan

AquaFlanders houdt de beschikbaarheid van en de vraag naar kraanwater nauwlettend in de gaten. Extreme piekverbruiken op warme, droge dagen kunnen er lokaal wel toe leiden dat de vraag naar drinkwater de capaciteit van productie en toevoer overschrijdt. “De Vlaamse watersector heeft zich goed voorbereid op een mogelijke droge zomer. De waterbedrijven gaan dagelijks de uitdaging aan om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod van kraanwater in evenwicht zijn, ook in periodes van droogte. Ieder van ons heeft daar een invloed op. Zo zien we dat wanneer het warm en droog weer is, Vlamingen tot 40% meer kraanwater verbruiken”, vertelt Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders. “Daarom raden we steevast aan om kraanwater niet te gebruiken voor toepassingen waarvoor de kwaliteit van drinkwater niet nodig is, zoals het sproeien van onze gazons of het wassen van onze wagens. Hiervoor is regenwater een perfect alternatief of water dat je in de keuken of badkamer opvangt en hergebruikt. Dit is een oefening die we niet enkel in de zomer dienen te maken, maar doorheen het hele jaar.” Hieronder vind je enkele concrete tips om bewuster om te gaan met water bij je thuis.

Blijf kraanwater drinken

Bij warm weer is het belangrijk om voldoende water te drinken. Houd je drinkbus dus bij de hand en drink nog voordat je dorst voelt. “De gemiddelde Vlaming gebruikt per dag 84 liter kraanwater. Slechts een fractie daarvan wordt gebruikt als drinkwater en dat is jammer. Kraanwater is in de eerste plaats een goede dorstlesser, een echte Grand Cru”, aldus Heyrman.

Oefen in spaarzaam zijn

De voorbije zomers hebben we al kunnen oefenen in spaarzaam omgaan met water. En oefening baart kunst. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Door zeer eenvoudige ingrepen in je dagelijkse routine kan je al heel wat water besparen. Hieronder vind je alvast enkele concrete tips:

  • Besproei je gazon niet met kraanwater. Geel gras herstelt vanzelf.
  • Besproei planten, bloemen en groenten enkel als het niet anders kan. Doe het met een gieter (geen tuinslang), gebruik regenwater en doe het ‘s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Zo voorkom je dat het water snel verdampt en dat je de planten beschadigt. Bij langdurige droogte is het voldoende om 1x per week je tuin een kwartier tot een half uur te sproeien.
  • Kies de juiste planten. Plaats in het meest zonnige stuk van je tuin planten die goed bestand zijn tegen droogte, zoals lavendel.
  • Sla eens een poetsbeurt van de auto over. Heeft die toch dringend een poetsbeurt nodig? Kies dan voor de betere carwash, die water hergebruikt, of was je auto met een emmer water in plaats van met de tuinslang. Aan vier emmers van 10 liter heb je genoeg. Was je je auto met een tuinslang, dan ben je al gauw zo'n 150 liter kwijt.
  • Kies voor een douche in plaats van een bad. Voor een bad verbruik je drie keer meer water.
  • Installeer een spaardouchekop. Deze verbruikt de helft van een gewone douchekop.
  • Wanneer je de kraan laat lopen bij het tandenpoetsen, haar of handen wassen of bij het scheren, ben je al gauw zo'n 10 liter per minuut kwijt.
  • Laat de vuile borden opstapelen. Een grote afwas is altijd efficiënter en waterzuiniger, of je het nu met de hand of met de vaatwasmachine doet. Een goed excuus om vanavond de vuile borden eens een keer te laten staan.
  • Hergebruik het water. Heb je groenten of fruit gewassen? Gebruik dat water dan om de planten in huis water te geven. Of nog eenvoudiger: vang je douchewater op voordat het op temperatuur is.

Meer besparingstips vind je op kraanwater.be/tips. Je kan er ook je eigen tip of idee kwijt.