Basisschool 't Bieske is dé kraanwaterschool van Vlaanderen

Veel scholen kiezen voor duurzaam watergebruik. Maar slechts één school is de kraanwaterschool. ’t Bieske in Lanaken gaat dit schooljaar met deze eer lopen. Ze wonnen de scholenwedstrijd van AquaFlanders, de sectorfederatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders.

IMG 1823

“Het is gezond, milieuvriendelijk, goed voor de portemonnee en het stroomt gewoon uit de kraan. Het lijkt dan ook logisch dat we met z’n allen kiezen voor kraanwater in ons glas of onze drinkbus”, zegt Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders. “We willen iedereen in Vlaanderen dan ook aanzetten om kraanwater te drinken. Te beginnen op school.”

Kraanwater op school

Kleuterscholen, lagere en secundaire scholen die willen inzetten op een duurzaam watergebruik en die kraanwater promoten als een waardevolle dorstlesser, kunnen een engagement aangaan. Dat doen ze door het Kraanwatercharter te ondertekenen. Zo worden ze een officiële kraanwaterschool.

Dit jaar zette AquaFlanders de kraanwaterscholen extra in de kijker. In een heuse scholenwedstrijd deelden de ze online hun acties om kraanwater te promoten. Daarna moesten ze proberen zoveel mogelijk stemmen te verzamelen voor hun actie.

Een overdekt watertappunt op de speelplaats is een mooi voorbeeld van hoe een school leerlingen leert om water duurzaam te gebruiken. We hopen dat ook andere scholen vergelijkbare initiatieven nemen en zo verstandig watergebruik van jongs af aan vanzelfsprekend maken.

Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders
Kraanwaterschool 2022 2023 2

Watertappunt voor alle leerlingen

Met een overdekt watertappunt op de speelplaats, waar alle leerlingen hun drinkbus kunnen vullen, kwam basisschool ’t Bieske in Lanaken als winnaar uit de bus.

Herman Verbruggen, de peter van het Kraanwater-project van AquaFlanders, kwam hen persoonlijk hun prijs overhandigen: leuke Kraanwater-drinkbussen die ze kunnen vullen op de speelplaats. Daarnaast mag ’t Bieske zich voortaan de kraanwaterschool 2022-2023 noemen.