Dooi zorgt vanaf zondag voor verhoogde kans op waterlekken: controleer je leidingen

In de loop van het weekend en begin volgende week stijgen de temperaturen langzaam weer boven het vriespunt. Die dooi zorgt voor een verhoogde kans op waterlekken en waterschade. AquaFlanders, de sectorfederatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders roept op om kelders, tweede verblijven en leegstaande panden extra te controleren.

“Watermeters en waterleidingen die onvoldoende beschermd zijn, kunnen bevriezen,” duidt Carl Heyrman, woordvoerder van AquaFlanders. “Wanneer water bevriest, zet het uit waardoor scheurtjes in de leidingen kunnen ontstaan. Pas wanneer de temperaturen terug boven het vriespunt klimmen, wordt de schade duidelijk: opvallend meer lekken in waterleidingen en waterschade bij klanten thuis.”

AquaFlanders doet daarom een warme maar dringende oproep: voorkom lekverliezen en waterschade en voer een extra controle uit. Ga na of je een waterlek hebt in je kelder en eventuele leegstaande panden of tweede verblijven. Ook meterputten en leidingen onder de grond naar een tuinhuis of zwembad lopen bij vrieskou en dooi extra risico.

Hoe voorkom ik waterschade en lekverliezen?

Stap 1: kijk je waterleidingen grondig na

Kijk je waterleidingen grondig na. Neem onmiddellijk actie wanneer je een waterlek ontdekt. Zo voorkom je heel wat schade.

  • Zit het lek voor de watermeter? Neem zo snel mogelijk contact op met je waterbedrijf.
  • Zit het lek in je eigen (binnen)installatie, dus na de watermeter? Neem zo snel mogelijk contact op met je loodgieter.

Stap 2: controleer regelmatig de stand van je watermeter

Waterlekken zijn niet altijd onmiddellijk zichtbaar. Controleer dus regelmatig de stand van je watermeter. Noteer de stand voor je gaat slapen en zorg ervoor dat je ’s nachts geen water gebruikt. Controleer de stand ’s morgens opnieuw. Is er een verschil? Dan zit je mogelijk met een waterlek. Contacteer je loodgieter om het lek op te sporen en te herstellen.

Stap 3: herstel schade zo snel mogelijk

  • Stel je een leidingbreuk vast? Sluit onmiddellijk de hoofdkraan af en raadpleeg een loodgieter voor de herstelling.
  • Is je watermeter bevroren of lek? Neem zo snel mogelijk contact op met je waterbedrijf.

“Ook als je een lek vaststelt in je straat, kan je actie ondernemen”, zegt Carl Heyrman. “Neem zo snel mogelijk contact op met je waterbedrijf. Hun medewerkers staan paraat om zo snel mogelijk het lek te herstellen.”