Geef mee vorm aan het waterbeleid van de toekomst
- Home
- Actualiteit
- Geef mee vorm aan het waterbeleid van de toekomst
De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) start een openbaar onderzoek over twee voorbereidende documenten voor de stroomgebiedbeheerplannen 2028-2033. Het openbaar onderzoek loopt van 18 februari tot 17 augustus 2025.
De stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas zijn actieplannen voor een periode van 6 jaar. Ze bepalen wat Vlaanderen zal doen om de toestand van de waterlopen en het grondwater te verbeteren. In de stroomgebiedbeheerplannen staan ook acties om ons beter te beschermen tegen overstromingen.
De CIW is verantwoordelijk voor het ontwerp van deze stroomgebiedbeheerplannen.
Vandaag is een openbaar onderzoek gestart over twee voorbereidende documenten:
- Het tijdsschema en werkprogramma geeft een overzicht van de planning en organisaties van het proces op weg naar de stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas voor de periode 2028-2033.
- Het overzicht van de belangrijke waterbeheerkwesties zet de grote thema's op een rij die het behalen van de doelstellingen in de weg staan.
Tot en met 17 augustus 2025 kan iedereen opmerkingen indienen. Alle informatie over hoe je kan reageren en wat er gebeurt met je opmerkingen vind je op de website van de CIW.
Waarom stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas?
Gezonde watersystemen
Alle lidstaten van de Europese Unie maken stroomgebiedbeheerplannen op. Het is een verplichting uit de kaderrichtlijn Water. Deze richtlijn wil de watervoorraden en waterkwaliteit in Europa veiligstellen en de lidstaten verplichten om duurzaam met water om te gaan.
Het belangrijkste doel? De goede toestand van het watersysteem bereiken tegen uiterlijk 2027.
Negatieve gevolgen van overstromingen beperken
Door verstedelijking, gewijzigd landgebruik en klimaatverandering neemt het risico op overstromingen toe. In gebieden met kans op overstromingen moeten overheden maatregelen nemen om de overstromingsrisico's te beperken voor de bevolking, economische activiteiten, ecosystemen en om het cultureel erfgoed te beschermen.