Gezamenlijk engagement moet einde maken aan lood in kraanwater

In 2017 kozen de Vlaamse waterbedrijven er resoluut voor om loodarme materialen te gebruiken bij de aanleg van drinkwaterleidingen. Met resultaat: de gemeten loodwaarden gaan in dalende lijn. Nu gaan ook de verenigingen van aannemers, architecten, groothandels en installateurs actief in sanitair en verwarming, studiebureaus en het WTCB een engagement aan om het gebruik van loodarme materialen in binneninstallaties te stimuleren.

Waterbedrijven geven het goede voorbeeld bij aanleg drinkwaterinstallaties

De Aquarama Trade Fair bracht voor de 17e keer professionals uit de watersector, industrie en bouw bij elkaar rond watertechnologie. Een uitgelezen moment voor sectorfederatie AquaFlanders om dieper in te gaan op de kwaliteitseisen voor materialen die in contact komen met water. Zowel voor het transport van drinkwater als voor opslagtanks en rioleringen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij: het gebruik van loodvrije of loodarme materialen bij de aanleg van drinkwaterinstallaties.

De gezondheid van de watergebruikers in Vlaanderen primeert boven alle andere belangen. Daarom is de kwaliteit van water onze topprioriteit.”

Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders

Naar de afgifte van lood in drinkwaterinstallaties werd onderzoek verricht als onderdeel van het loodactieplan II in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij. In het kader daarvan zijn de Vlaamse waterbedrijven een engagement aangegaan om bij elke nieuwe aanbesteding resoluut te kiezen voor loodarme metaallegeringen. Intussen zijn op dit vlak belangrijke stappen gezet en blijven de loodwaarden gemeten in het openbare distributienet onder de opgelegde norm.

Kiezen voor loodarme materialen in binneninstallaties

De nieuwe Europese drinkwaterrichtlijn vraagt extra aandacht voor lood in drinkwater en hanteert een verstrengde norm van 5 microgram per liter voor lood aan de kraan. Tegen 2036 moet deze norm gehaald worden. Daarom wordt nu verder gekeken naar de binneninstallaties en in het bijzonder naar de nieuw aan te leggen binneninstallaties.

Concreet gaan sectorfederaties AquaFlanders, Bouwunie, Embuild Vlaanderen, Fesah, het Netwerk Architecten Vlaanderen, ORI, , Techlink en het WTCB een engagement aan om bij het ontwerpen en aanleggen van nieuwe binneninstallaties voor drinkwater resoluut te kiezen voor loodvrije of loodarme materialen. Zij zullen dan ook actief inzetten op sensibilisering bij hun leden. Een belangrijke stap om definitief komaf te maken met lood in kraanwater.

De bouwbedrijven zijn goed geplaatst om op het terrein mee te werken aan loodvrije of loodarme binneninstallaties.

Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder Bouwunie

Het WTCB staat aannemers en andere bouwprofessionals bij met kennis, richtlijnen en advies die bijdragen tot het gebruik van loodarme materialen in binneninstallaties.

Olivier Vandooren,,directeur-generaal WTCB

In de opleidingen voor aannemers zal Embuild Vlaanderen aandacht besteden aan het gebruik van loodarme en loodvrije materialen.”

Marc Dillen, directeur-generaal Embuild Vlaanderen

Een loodarme installatie realiseren begint bij het ontwerp. Architecten kunnen de opdrachtgever hierbij informeren en adviseren.

Steven Lannoo, directeur Netwerk Architecten Vlaanderen

De groothandelaars zullen promotie voeren om bij nieuwe binneninstallaties voor loodvrije materialen te kiezen.

Sven Machielsen, Voorzitter Fesah

Met dit engagement wil ORI haar leden stimuleren om bij het ontwerp van nieuwe binneninstallaties voor loodvrije materialen te kiezen.

Jan Parys, voorzitter ORI

Wanneer klanten bij hun installateur om advies vragen is het belangrijk om hen te wijzen op de risico’s van loodafgifte in drinkwater en het gebruik van loodvrije materialen te promoten.

Eric Piers, CEO Techlink

Lees hieronder de volledige engagementsverklaring.