Het verhaal achter #ikdrinkkraanwater

“Ik drink kraanwater, oke!”, roept Tom Waes met overtuiging in een spotje dat op social media circuleert. Hij is niet de enige. Kraanwater drinken is een ware hype geworden. Je kan er eigenlijk niet meer omheen: meer dan duizend bekende en minder bekende Vlamingen maken op social media het statement #ikdrinkkraanwater. En dat op één week tijd. Vanwaar die plotse aandacht voor de gewoonte om het glas aan de kraan te vullen? En wat is de relatie tussen deze sensibiliseringscampagne en de dreiging van waterschaarste, waarover gesproken wordt?

 • AL 1.450 MENSEN MAAKTEN EEN STATEMENT
 • MEER DAN 300.000 MENSEN BEKEKEN DE SPOTS VAN TOM WAES EN NATALIA
 • POSTS VAN ALLE BV’S BEREIKTEN MEER DAN 700.000 VIEWS EN ZO’N 2 MILJOEN INTERACTIES

#ikdrinkkraanwater

Op 2 mei, aan de start van Mei Plasticvrij, lanceerde AquaFlanders, de federatie van de waterbedrijven en rioolbeheerders, een sensibiliseringscampagne voor kraanwater. De sector wil zo Vlaanderen aanmoedigen om kraanwater te drinken. “Het leuke is dat iedereen kan deelnemen aan deze campagne. Je maakte gewoon een leuke selfie, video of boomerang en post deze met de hashtag #ikdrinkkraanwater. Je maakt daarmee niet alleen een statement. Je steunt zo ook een goed doel”, vertelt Carl Heyrman. Per selfie doneert AquaFlanders immers één euro aan 'Join For Water', een Vlaamse NGO die werk maakt van drinkbaar water in Afrika en Latijns-Amerika. *

Intussen hebben meer dan 60 bekende Vlamingen zich achter het initiatief geschaard en in een post hun statement gemaakt met hashtag #ikdrinkkraanwater. Ook het team achter Mei Plasticvrij steunt de campagne. Kraanwater wordt immers zonder verpakking rechtstreeks aan huis geleverd. Met zoveel steun was de toon snel gezet en werd de hashtag een ware hype op social media.

Kraanwater is in eerste instantie een gezonde drank. Die gaan we toch niet gebruiken om onze wagens mee te wassen, om het gazon te sproeien of het toilet door te spoelen?

Carl Heyrman

Anders omgaan met water

Als we met z’n allen kraanwater gaan drinken, geraken de watervoorraden dan niet sneller uitgeput? Het is een vraag die AquaFlanders al meermaals voorgeschoteld kreeg. De campagne van de federatie gaat echter verder dan enkel het promoten van kraanwater als drinkwater. “De bedoeling is om te komen tot anders en bewuster omgaan met kraanwater. We willen het bewustzijn rond de werkelijke waarde van (kraan)water vergroten. Kijk, de gemiddelde Vlaming gebruikt per dag zo’n 100 liter kraanwater. Slechts een fractie daarvan wordt gebruikt als drinkwater en dat is jammer”, stelt Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders. “Kraanwater is in eerste instantie een gezonde drank. Een echte Grand Cru. Die gaan we toch niet gebruiken om onze wagens mee te wassen, om het gazon te sproeien of het toilet door te spoelen? Voor dergelijke toepassingen kunnen alternatieven zoals regenwater ingeschakeld worden.”

Natuurlijk kunnen we regenwater niet voor alles gaan gebruiken. Om te koken of om ons te wassen, wordt om gezondheidsredenen aangeraden om kraanwater te gebruiken. Maar ook hierbij dienen we spaarzaam om te gaan met het kraanwater en bijvoorbeeld niet langer dan nodig onder de douche blijven staan. Op de campagnewebsite www.kraanwater.be vind je dan ook meer informatie over het gebruik van kraanwater en de alternatieven.

Doemscenario’s

De voorbije weken is er in de media druk gesproken over een dreigende waterschaarste. Echter, volgens Carl Heyrman neemt de sector hierin zijn verantwoordelijkheid. “Dat de waterstanden laag zijn, behoeft geen betoog. Maar dat betekent niet dat wij onmiddellijk geconfronteerd zullen worden met allerlei doemscenario’s waarbij er morgen geen water meer uit de kraan komt. Het is de opdracht van de waterbedrijven om vraag en aanbod aan kraanwater in evenwicht te houden. Dit doen we door aan de vraagzijde sensibiliseringsacties zoals deze te organiseren, maar ook door aan de aanbodzijde actie te ondernemen.” Carl Heyrman licht toe dat de Vlaamse waterbedrijven de laatste jaren, mede onder druk van het veranderende klimaat, geëvolueerd zijn van waterproductie- en distributiebedrijven naar integrale waterbedrijven die inzetten op een circulair model. Daar waar regenwater en afvalwater voordien na zuivering via beken en rivieren naar de zee vloeiden, vormen deze nu een bijkomende bron. Een voorbeeld hiervan is dat restwater van zowel het productie- als het distributieproces (o.a. spoelwater) zo opnieuw geïnfiltreerd wordt om de grondwaterreserves aan te vullen.

“Tot slot pleiten wij als de federatie van de waterbedrijven en rioolbeheerders sterk voor een verdere ontharding van Vlaanderen. Zo kan regenwater in de bodem infiltreren en de grondwaterlagen blijven voeden”, besluit Heyrman.

Wat je zelf kan doen:

 1. Bereken jouw impact

Op de campagnewebsite kan je zelf berekenen hoeveel centen en CO2 je bespaart door kraanwater te drinken. Je vindt er ook lekkere kraanwater-recepten én een hoop slimme tips om spaarzaam om te gaan met je water.

 1. Volg de campagne op social media

Facebook: ikdrinkkraanwater

Instagram: ikdrinkkraanwater

Twitter: kraanwater_be

 1. Maak een statement

Maak een leuke selfie, video of boomerang en share deze met de hashtag #ikdrinkkraanwater. Je maakt daarmee niet alleen een statement. Je steunt zo ook een goed doel. Per selfie doneert AquaFlanders immers één euro aan 'Join For Water', een Vlaamse NGO die werk maakt van drinkbaar water in Afrika en Latijns-Amerika. *

Enkele cijfers:

Het watergebruik van de Vlaming:

Volgens de rapportering van VMM verbruikt een Vlaming thuis gemiddeld 114 liter water per dag. Het grootste deel daarvan is leidingwater: 100 liter (88 %) komt uit de kraan. De Vlaming gebruikt dit water voornamelijk voor de douche (24 liter of 21 %), het toilet (21 liter of 19 %), de wasmachine (16 liter of 14 %) en drank en voedsel (11 liter of 10 %). Hij gebruikt ook water voor het bad, de wastafel, het wassen van textiel met de hand, de vaatwasser, de vaat met de hand, poetsen, planten en tuin en andere (42 liter of 36 %). Daarnaast drinkt de Vlaming thuis gemiddeld 0,4 liter flessenwater per dag. Meer dan 3/4 van de bevolking drinkt thuis regelmatig flessenwater.

De sensibiliseringscampagne:

 • De Facebookpagina registreerde (in één week tijd) + 1.550 volgers
 • Er werden (in één week tijd) al + 1.450 posts geplaatst met de hashtag #ikdrinkkraanwater
 • +60 BV’s postten al een foto/video/story op Instagram met de hashtag, waaronder Sean Dhont, Frances Lefebure, Dieter Coppens, Hilde De Baerdemaecker, Adriaan Van den Hoof, Rani De Coninck, Tom Waes, Natalia, Ruth Beeckmans, Anuna De Wever, Mathieu Terryn, Marleen Merckx, Sven Kums, Steven Van Herreweghe, Boris Van Severen,…
 • +300.000 mensen bekeken de spotjes van Tom Waes en Natalia op social media.
 • De posts van alle bekende Vlamingen bereikten samen +700.000 views en zo’n 2 miljoen interacties


* de schenking aan Join For Water is begrensd op 5.000 euro.

Drie redenen waarom je onmiddellijk voor kraanwater moet kiezen als kwaliteitsvolle én duurzame dorstlesser:

 • Kraanwater is van uitstekende kwaliteit. Het is lekker en gezond.
 • Kraanwater is een ecologisch en lokaal product. Het wordt zonder verpakking rechtstreeks aan huis geleverd. Zo bespaar je jezelf een ritje naar de winkel. Dat is niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook voor je rug.
 • Kraanwater is goed voor de portemonnee. Drink je 1 liter water per dag en schakel je over van flessenwater naar kraanwater? Dan bespaar je per gezin al gauw meer dan 300 euro per jaar.