Nieuwe hemelwaterverordening voor particulieren in werking

Grotere regenwaterputten en meer water dat moet infiltreren. Het is één van de maatregelen waarmee Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, Vlaanderen beter wil wapenen tegen de droogte

Vanaf 2 oktober gaat de nieuwe, aangescherpte gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater in werking voor particulieren. Deze verordening bevat onder andere de verplichting om een hemelwaterput te plaatsen en de regen- en afvalwaterafvoer te scheiden. De verordening legt ook strengere minimumeisen op voor de hemelwaterputten.

Deze worden doordacht opgetrokken. 5.000 liter blijft het minimum bij nieuwbouw of verbouwingen. Als je dak groter is dan 80m², dan is een put van 7.500 liter verplicht. Is je dak meer dan 120m² groot, dan moet je regenwaterput minimaal 10.000 liter groot zijn. Dat water moet je bovendien maximaal gebruiken voor toepassingen waarvoor geen drinkwaterkwaliteit nodig is zoals het doorspoelen van het toilet, de wasmachine en buitengebruik.

De nieuwe regels gelden enkel voor nieuwbouwprojecten, grondige verbouwingen en ingrepen aan de afval- en hemelwatervoorziening.

Raadpleeg de hemelwaterverordening op de website van het departement omgeving.