Ondanks aanhoudende droogte is leveringszekerheid kraanwater niet bedreigd

De droogte dreigt nog een tijd aan te houden. Toch is er geen acuut gevaar voor de drinkwatervoorziening als we verstandig omspringen met water.

De Vlaamse waterbedrijven hebben de laatste jaren heel wat inspanningen geleverd om langdurige periodes van droogte te overbruggen. Met resultaat. De laatste voorspellingen garanderen dat de drinkwaterbevoorrading ook bij aanhoudende droogte verzekerd is tot september behoudens calamiteiten. Deze voorspellingen worden regelmatig bijgewerkt en de waterbedrijven staan voortdurend in overleg met de bevoegde overheden om de situatie te monitoren.

De statusindicator voor de bevoorrading van kraanwater kan geraadpleegd worden op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.

"De waterbedrijven hebben de nodige voorzieningen getroffen om ook in moeilijke omstandigheden de leveringszekerheid van drinkwater te garanderen. Er is voortdurend overleg met de overheid om de situatie van nabij te monitoren."

Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders

Verstandig omgaan met water blijft de boodschap

“Wanneer het droog en warm weer is, gebruiken Vlamingen tot 40% meer kraanwater”, vertelt Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders. “Daarom raden we altijd aan om kraanwater niet te gebruiken voor toepassingen waarvoor de kwaliteit van drinkwater niet nodig is, zoals het sproeien van onze gazons en het wassen van onze wagens. Hiervoor is regenwater of water dat je opvangt in je keuken of badkamer en hergebruikt een perfect alternatief. Dit is een oefening die je het hele jaar door kan maken om op een verstandige manier om te gaan met water.” Op de website kraanwater.be geeft sectorfederatie AquaFlanders praktische tips om op een duurzame manier om te gaan met water.