Verhoogde kans op waterlekken bij dooi: met deze tips kan je waterschade voorkomen

De Vlaamse waterbedrijven krijgen sinds zondag opvallend meer meldingen over kapotte watermeters en waterlekken binnen. En daar zit de stijgende temperatuur voor iets tussen. De waterbedrijven roepen op om kelders, tweede verblijven en leegstaande panden extra te controleren.

Watermeters en waterleidingen die onvoldoende beschermd zijn, kunnen bevriezen. Wanneer water bevriest, zet het uit waardoor scheurtjes in de leidingen kunnen ontstaan. Pas nu de temperaturen terug boven het vriespunt klimmen, wordt de schade duidelijk: opvallend meer lekken in waterleidingen en waterschade bij klanten thuis.

AquaFlanders, de sectorfederatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders doet daarom een warme maar dringende oproep: voorkom lekverliezen en waterschade en voer een extra controle uit. Ga na of je een waterlek hebt in je kelder en eventuele leegstaande panden of tweede verblijven. Ook leidingen onder de grond naar een tuinhuis of zwembad lopen bij vrieskou en dooi extra risico.

Hoe voorkom ik waterschade en lekverliezen?

  1. Ben je niet zeker of je een lek hebt? Doe de lek-check. Noteer de waterstand voor je gaat slapen en zorg dat je 's nachts geen water gebruikt. Controleer de stand 's morgens opnieuw. Als er een verschil is, zit je mogelijk met een lek. Een loodgieter kan het lek opsporen.
  2. Neem onmiddellijk actie wanneer je een waterlek ontdekt. Als het lek zich voor de watermeter bevindt, contacteer je je waterbedrijf. Zit het lek na de meter, dan bel je best een loodgieter.
  3. Is de watermeter bevroren of lek? Contacteer in beide gevallen zo snel mogelijk je waterbedrijf.
  4. Heb je een leidingbreuk? Sluit dan onmiddellijk de hoofdkraan af en contacteer een loodgieter. De hoofdkraan vind je net voor de watermeter.
  5. Stel je een lek vast in de straat? Neem ook dan zo snel mogelijk contact op met je waterbedrijf. Hun medewerkers staan paraat om zo snel mogelijk het lek te herstellen.

Weet je niet wie je waterbedrijf is? Op deze pagina vind je snel de nodige informatie.