Vrieskou in het land: bescherm je waterleidingen en buitenkraan
- Home
- Actualiteit
- Vrieskou in het land: bescherm je waterleidingen en buitenkraan
De komende dagen gaat het stevig vriezen. Een bevroren kraan of waterleiding kan voor heel wat ellende zorgen. AquaFlanders, de sectorfederatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders legt graag uit welke voorzorgsmaatregelen je best neemt.
“Watermeters en waterleidingen die onvoldoende beschermd zijn, kunnen bevriezen”, aldus Carl Heyrman, woordvoerder van AquaFlanders. “Wanneer water bevriest, zet het uit waardoor scheurtjes in de leidingen kunnen ontstaan. Wanneer de temperaturen terug boven het vriespunt klimmen, zorgt dat voor lekken in waterleidingen en waterschade bij klanten thuis.”
AquaFlanders doet daarom een warme maar dringende oproep: bescherm je waterleidingen, watermeter en buitenkraan, zowel thuis als in tweede verblijven en leegstaande panden. Zo voorkom je lekverliezen en waterschade.
Hoe bescherm ik mijn waterleidingen?
Stap 1: sluit je buitenkraan af
Bij het aanleggen van je buitenkraan is er ongetwijfeld een kleine kraan in je woning geplaatst. Deze zit meestal vlak na de aftakking van de leiding. Om de toevoer naar de buitenkraan te stoppen, draai je simpelweg het kraantje dicht. Draai vervolgens je buitenkraan volledig open zodat de leiding leegloopt. Wacht tot de laatste druppels water uit de leiding zijn en draai je buitenkraan opnieuw goed dicht.
Stap 2: isoleer je waterleidingen
De eenvoudigste manier om je waterleidingen te beschermen is door ze te isoleren. Dat kan bijvoorbeeld met glaswol of polyethyleenschuim. Glaswol wikkel je in stukken rond de buizen en kleef je vast met tape. Er bestaat ook speciale buisisolatie in polyethyleenschuim die je eenvoudig kan aanbrengen.
Stap 3: isoleer je watermeter
Watermeters bevinden zich vaak in niet-verwarmde ruimtes zoals de kelder of garage. Daarom is het belangrijk om ook je watermeter goed te beschermen tegen de vrieskou. Dat kan je doen door isolatie aan te brengen. Heb je een meterput? Zorg dan dat het deksel goed afsluit en plaats een tussendeksel uit goed isolerend en waterbestendig materiaal. Zorg ervoor dat er geen water in de meterput staat.
“Zodra het begint te dooien kan je best je waterleidingen grondig nakijken,” tipt Carl Heyrman. “Als er dan toch een waterlek is ontstaan ondanks je voorzorgsmaatregelen, kan je heel wat schade voorkomen.”