Waterbedrijven garanderen levering kraanwater, ook bij aanhoudende droogte

Het regent al een tijd amper in Vlaanderen. En de droogte dreigt nog even aan te houden. Toch is er geen acuut gevaar voor de levering van kraanwater. Al blijft verstandig omspringen met water de boodschap, ook wanneer de regenwaterputten droog komen te staan. Een combinatie van langdurige droogte en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar zorgen ervoor dat meer en meer regenwaterputten droogvallen. Regenwater wordt in veel gezinnen gebruikt voor laagwaardige toepassingen, zoals het toilet doorspoelen. Hiervoor wordt nu meer en meer kraanwater gebruikt en dat vertaalt zich in hogere kraanwaterverbruikscijfers in heel Vlaanderen.

Verstandig omgaan met kraanwater blijft de boodschap. De Vlaamse waterbedrijven hebben de laatste jaren grote inspanningen geleverd om langdurige periodes van droogte te kunnen overbruggen. Waar nodig is de productiecapaciteit voor kraanwater uitgebreid en is de verbinding tussen de netwerken van de verschillende waterbedrijven versterkt. Daarnaast zijn inspanningen geleverd om de beschikbaarheid van watervoorraden te verhogen, bijvoorbeeld door de spaarbekkens slimmer te sturen.

Investeringen waterbedrijven versterken leveringszekerheid

“De inspanningen werpen hun vruchten af”, zegt Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders. “De laatste voorspellingen garanderen dat de levering van kraanwater verzekerd is tot september, zelfs als er ondertussen geen druppel regen meer valt. Natuurlijk op voorwaarde dat grote verstoringen uitblijven en dat we verstandig met ons kraanwaterverbruik blijven omgaan. De waterbedrijven werken de voorspellingen regelmatig bij en overleggen met de bevoegde overheden om waar nodig actie te ondernemen. Een overzicht van alle droogtemaatregelen vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Er zijn nu geen specifieke droogtemaatregelen voor kraanwater vastgelegd, aangezien de statusindicator voor kraanwater nog op groen staat, maar verstandig omgaan met water blijft de boodschap.”

Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders

“We kijken ook verder in de toekomst”, vervolgt Carl Heyrman. “Door de verschillende waterbronnen verder op elkaar af te stemmen en slim te investeren, zullen de waterbedrijven ook bij toenemende klimaatverandering de leveringszekerheid blijven garanderen. Hierbij zal de nadruk liggen op ‘no regret’-investeringen die klimaatrobuust zijn, een lage ecologische voetafdruk hebben en die andere watergebruikers niet hinderen.”

Verstandig omgaan met water doe je het hele jaar. “Kraanwater is een kwaliteitsvol en waardevol product”, geeft Carl Heyrman tot slot mee. “Daarom raden we altijd aan om kraanwater in de eerste plaats te gebruiken voor toepassingen waarvoor het absoluut noodzakelijk is, zoals drinken, eten bereiden, je tanden poetsen of douchen. Voor laagwaardige toepassingen zoals je WC doorspoelen, kleren wassen, de vloer of auto poetsen of planten water geven is regenwater een prima alternatief, voor zover de regenwaterput natuurlijk niet droog staat. Vul deze dan gedeeltelijk bij met kraanwater tot het opnieuw begint te regenen en ga verstandig met het watergebruik om.”

Op www.kraanwater.be geven we praktische tips om op een verstandige manier met water om te gaan.”