Waterbedrijven maximaliseren impact investeringen met impactwijzer

Klimaatverandering zet meer en meer druk op de ruwwaterbronnen voor onze drinkwatervoorziening. Zowel kwalitatief als kwantitatief. Daardoor zijn bijkomende investeringen nodig om de klimaatrobuustheid van de drinkwatervoorziening te versterken. Met de impactwijzer ontwikkelden de Vlaamse waterbedrijven een holistische methode om de impact en efficiëntie van hun investeringen te maximaliseren.

Strategische visie drinkwatervoorziening

In 2021 lanceerde de Vlaamse Milieumaatschappij samen met de waterbedrijven het Strategisch Plan Waterbevoorrading in Vlaanderen. Het resultaat van een kwetsbaarheidsanalyse van de sector. De waterbedrijven zochten oplossingen voor gekende operationele problemen en brachten in kaart welke investeringen nodig waren om de leveringszekerheid te verhogen.

Dat resulteerde in een investeringsportfolio van 70 projecten met focus op:

  1. Interconnectiviteit tussen de verschillende waterbedrijven versterken;
  2. Beschikbaarheid van ruwwater verhogen;
  3. Productiecapaciteit uitbreiden waar nodig.

Klimaatverandering vraagt bijkomende actie

De klimaatverandering zet onze ruwwaterbronnen echter meer en meer onder druk. Een actualisering van het Strategisch Plan Waterbevoorrading is dan ook noodzakelijk. Met een nieuwe, grondige analyse brachten de waterbedrijven de impact van de klimaatverandering op de leveringszekerheid beter in kaart.

Deze analyse heeft geleid tot de identificatie van drie grote aandachtspunten:

  1. Beperkte waterbeschikbaarheid in het westen zorgt voor grote afhankelijkheid van het transportnet in West- en Oost-Vlaanderen.
  2. Het Albertkanaal – de belangrijkste bron voor drinkwater in Vlaanderen – komt onder druk.
  3. De grondwaterbronnen in Zuid-Limburg komen onder toenemende druk en de interconnectiviteit in deze regio is beperkt.

Door de verschillende bronnen beter op elkaar af te stemmen en slim te investeren, zullen de waterbedrijven ook bij toenemende klimaatverandering de leveringszekerheid blijven garanderen. Elke oplossing en investering – centraal of decentraal – heeft echter en impact op het bredere (water)ecosysteem. Om de impact en efficiëntie van de investeringen te maximaliseren en een vergelijking tussen verschillende investeringsportfolio’s mogelijk te maken, ontwikkelden de waterbedrijven de impactwijzer.

Over de impactwijzer

Per investering onderzoeken de waterbedrijven zes impactdomeinen:

  1. Kosten: gemeten via de benodigde CAPEX-investeringen, waarbij gestreefd wordt naar minimale kosten en maximale benutting van de bestaande infrastructuur.
  2. Leveringszekerheid: toename in capaciteit die inzetbaar moet zijn tijdens droogteperiodes, met nadruk op redundantie en interconnectiviteit tussen waterbedrijven.
  3. Milieu: de verwachte impact op de ecologische voetafdruk.
  4. Ecologie: effect op landgebruik en niet-recycleerbare reststromen.
  5. Andere watergebruikers: de mate van competitie met andere watergebruikers.
  6. Bronbescherming en -diversificatie: of huidige bronnen beschermd worden en of toekomstige bronnen inzetbaar zijn tijdens droogte of piekvraag.

Met behulp van deze impactwijzer en een geactualiseerde kwetsbaarheidsanalyse, zullen de waterbedrijven hun investeringsportfolio actualiseren. Daarbij zal de nadruk liggen op “no regret”-investeringen die bovendien klimaatrobuust zijn, een lage ecologische voetafdruk hebben en die daarnaast andere watergebruikers niet of minimaal hinderen.

Impactwijzer