Waterbedrijven volgen PFAS-dossier op de voet
- Home
- Actualiteit
- Waterbedrijven volgen PFAS-dossier op de voet
Drinkwater voldoet aan 67 kwaliteitseisen die vastgelegd zijn in Vlaamse normen, gebaseerd op Europese regelgeving.
De waterbedrijven controleren het drinkwater binnen dit regelgevende kader. De controles vinden plaats in de volledige keten: van de bron tot aan de kraan. In de nieuwe Europese drinkwaterrichtlijn, die eind 2020 is goedgekeurd, zijn nu voor het eerst ook normen vastgelegd voor perfluorverbindingen. Deze nieuwe richtlijn moet tegen eind 2022 omgezet worden in de Vlaamse wetgeving.
De waterbedrijven startten reeds met onderzoek naar de aanwezigheid van de op te volgen stoffen in het Vlaamse drinkwater. Een eerste oriënterend onderzoek in 2018, op initiatief van de bevoegde overheden, toont aan dat de waarden binnen de nu door Europa vooropgestelde norm blijven. Vanaf eind juni start een nieuwe meetcampagne in alle oppervlaktewaterwinningen en kwetsbare grondwaterwinningen. Vanzelfsprekend volgen de Vlaamse waterbedrijven, in overleg met alle betrokken partijen, nieuwe ontwikkelingen en inzichten op om de kwaliteit van het kraanwater te blijven garanderen.
“De gezondheid van onze gebruikers is belangrijk voor de waterbedrijven. We volgen de ontwikkelingen in het PFAS-dossier dan ook van nabij op zodat we maatregelen kunnen nemen als de situatie dit vereist.”
PFAS – of per- en polyfluoralkylstoffen – is een chemische familie die bestaat uit bijna 5.000 individuele stoffen waaronder PFOS.
Veelgestelde vragen
In een oriënterend onderzoek van het Agentschap Zorg en Gezondheid en de VMM in 2018 zijn inderdaad PFAS-stoffen teruggevonden in het drinkwater. De gemeten concentraties liggen echter ruim onder de Europese norm die in 2020 is ingevoerd: die bepaalt dat er maximaal 100 nanogram per liter in ons drinkwater mag zitten.
De Vlaamse waterbedrijven monitoren de situatie van nabij. Eind juni start een nieuwe meetcampagne met maandelijkse staalnames in alle oppervlaktewaterwinningen de meest kwetsbare grondwaterwinningen.
Daarnaast volgen we de regelgeving op en nemen de gepaste maatregelen om aan alle kwaliteitseisen te voldoen. Tot slot pleiten we actief bij de overheid voor een strenger beschermingsbeleid voor onze waterbronnen om ervoor te zorgen dat deze bronnen niet vervuild geraken.
De Vlaamse waterbedrijven garanderen de kwaliteit van het drinkwater tot aan de watermeter bij u thuis. De wettelijke normen zijn hiervoor leidend.
Voor een actueel overzicht van de voorzorgsmaatregelen die u best neemt, kan u terecht op de website van de Vlaamse overheid.