Elke druppel telt: ontdek ons ecosysteem voor minder drinkwaterverlies

Samen met de Vlaamse waterbedrijven, technologieleveranciers en onderzoeksinstellingen werkt AquaFlanders aan innovatieve oplossingen om drinkwaterverliezen te verminderen. Zo werken we aan een duurzamere toekomst voor water. Op deze pagina leer je meer over het project.

Innovatie in actie: de kracht van samenwerken

Vlaanderen is een waterschaarse regio. We moeten dus zuinig omgaan met drinkwater. Onze waterbedrijven leveren dan ook heel wat inspanningen om drinkwaterverlies in alle vormen te vermijden. Dit drinkwaterverlies noemen we ook wel niet in rekening gebracht water of NRW.

Het is onze ambitie om deze verliezen verder te beperken.

Hoe we dat doen? Met een NRW-ecosysteem. Daarin stimuleren we een wisselwerking tussen waterbedrijven, technologieleveranciers en onderzoeksinstellingen. Zo ontwikkelen we sneller oplossingen die we in de praktijk kunnen toepassen.

NRW Ecosysteem

Visual ecosysteem

Sneller lekken vinden met bestaande data

Binnen het ecosysteem is een eerste project opgestart. Een instrument ontwikkelen om lekken sneller op te merken en te lokaliseren.

We beschikken op dit moment over digitale technieken om een lek te detecteren in een registreerzone – een kleine, afgebakende zone van het drinkwaternet. In die zone moeten lekzoekers vervolgens op zoek naar de exacte locatie. Vaak moeten ze daarvoor tientallen kilometers waterleidingen controleren. Dat vraagt veel tijd.

Het moet dus beter.

Binnen het ecosysteem zoeken we nu naar technieken om op basis van bestaande databronnen de zoektijd van de lekzoekers te beperken. Daarvoor rekenen we op algoritmes. Meer bepaald op de combinatie van verschillende algoritmes.

Visual algoritme

Om dit project vlot te realiseren werken we samen het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO).

De volgende stap

Op 7 oktober vindt het volgende NRW-evenement voor technologieleveranciers en onderzoeksinstellingen plaats. Daar geven we meer toelichting bij het PIO-project.

  1. We identificeren potentiële databronnen vanuit het perspectief van de waterbedrijven: interne en externe databronnen
  2. We bekijken hoe we ondersteuning kunnen bieden om toegang te krijgen tot data uit externe databronnen
  3. We lichten de kritieke prestatie-indicatoren toe met focus op snellere lekzoektijden
  4. We verzamelen de inbreng van de aanwezige leveranciers.

Blokkeer dus alvast 7 oktober in je agenda.

Ga je mee aan boord?

Ook jij kan deel uitmaken van het NRW ecosysteem

  • Co-creatie voor impact: werk mee aan innovatieve algoritmes op basis van directe en indirecte data. Het doel: minder drinkwaterverlies. Maar ook interessante opportuniteiten creëren voor alle betrokken partijen.
  • Kennisuitwisseling: ontmoet experts uit de watersector, onderzoekers en tech-pioniers om de toekomst van lekdetectie- en lokalisatie vorm te geven.
  • Duurzame impact: bouw mee aan efficiënter waterbeheer, toekomstbestendige drinkwatervoorziening én oplossingen zonder impact op de drinkwaterprijs.

Sluit je aan bij het ecosysteem

Interesse? Laat het ons weten via nrwecosystem@dewatergroep.be.

Het NRW ecosysteem staat open voor professionals uit de watersector, onderzoekers, technologiebedrijven, en consultants met expertise in datagedreven oplossingen en/of oplossingen om waterverliezen te verminderen.

Partners

Veelgestelde vragen

Wat is niet in rekening gebracht water?
Wat is een registreerzone?
Wat is het programma innovatieve overheidsopdrachten (PIO)?
Hoe sluit ik als technologieleverancier aan bij het NRW-ecosysteem?