Ga slim om met de Grand cru die bij je thuis uit de kraan komt

De zomervakantie is net gestart en we genieten van zonnig en droog weer. Dit tot groot jolijt van de festivalganger en de toerist in eigen land. Helaas voor ons is het ideale vakantieweer iets minder ideaal voor ons watergebruik. Vandaar dat AquaFlanders, de federatie van de waterbedrijven en rioolbeheerders een oproep lanceert om verstandig om te gaan met ons kraanwater. Maar wat houdt dat eigenlijk in, verstandig omgaan met water? En moeten we deze zomer vrezen voor waterbesparende maatregelen? We zetten enkele feiten op een rijtje.

Tap 791172 1920

AquaFlanders houdt de beschikbaarheid en de vraag naar kraanwater nauwlettend in de gaten. We ervaren op dit moment, midden 2019, nog steeds de gevolgen van de droogte van 2018. In de eerste helft van 2019 is er een gemiddelde hoeveelheid neerslag gevallen, maar dit was onvoldoende om overal het lage grondwaterpeil dat in 2018 was ontstaan terug op peil te brengen. De toestand nu is vergelijkbaar met deze van begin juli 2018. Dit betekent dat de grondwaterstanden in grote delen van Vlaanderen nog steeds zeer laag zijn voor de tijd van het jaar. In Vlaanderen zijn er waterrijke en waterarme gebieden. Het Oosten van Vlaanderen is rijkelijker bedeeld met grondwater dan het Westen.

Er is regen en regen

Het heeft de afgelopen weken nochtans behoorlijk geregend. Een mens zou dan durven denken dat er weer water in overvloed is. Nu, niets is eigenlijk minder waar. Wat we in juni op bepaalde dagen gezien hebben is dat die neerslag in de afgelopen maand niet altijd geleidelijk is gevallen, maar dat het soms zeer hevig regende. Zo viel er op een zeer korte tijd heel veel water, met op vele plaatsen wateroverlast tot gevolg. En daar zit nu precies het probleem. Wanneer het een ganse dag rustig zou regenen, heeft het regenwater de kans om door te dringen in de bodem. Echter, bij een hevige regenbui stroomt veel van dat regenwater meteen weg via de riolering of via beken, kanalen en rivieren naar zee. Met andere woorden: dat water zijn we eigenlijk kwijt. Het heeft niet de tijd om te infiltreren in de bodem en er het grondwaterreservoir aan te vullen.

Ontharden

Daarbij komt dat Vlaanderen een zeer dicht bevolkte regio is met veel verharding. Dit maakt dat het regenwater op vele plaatsen via daken, voetpaden en wegen afstroomt in het riool. AquaFlanders doet dan ook een warme omroep om te bekijken hoe we Vlaanderen voor een stuk kunnen ontharden zodat regenwater maximaal in de bodem kan infiltreren.

Goed voorbereid

De watersector heeft lessen getrokken uit de warme en droge zomers van 2017 en 2018. Zo zijn de spaarbekkens op dit ogenblik maximaal gevuld en kunnen de waterbedrijven een grote periode van eventuele droogte overbruggen. Bovendien is grondwater niet de enige bron voor kraanwater. Ongeveer de helft van de drinkwaterproductie is afkomstig van oppervlaktewater uit rivieren en kanalen. De waterstanden van deze waterlopen waaruit water wordt gebruikt voor de productie van kraanwater zijn normaal. Een ander en beperkter deel is afkomstig van gezuiverd afvalwater.

De sector heeft zich goed voorbereid op een mogelijke droge zomer. Toch blijven we aanraden om kraanwater niet te gebruiken voor toepassingen waarvoor de kwaliteit van drinkwater niet nodig is, zoals het sproeien van onze gazons bijvoorbeeld. Hiervoor is regenwater een perfect alternatief.

"Bij een hevige regenbui stroomt er veel regenwater meteen weg via de riolering of via beken, kanalen en rivieren naar zee. Met andere woorden: dat water zijn we eigenlijk kwijt. Het heeft niet de tijd om te infiltreren in de bodem en er het grondwaterreservoir aan te vullen."

Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders

Vraag en aanbod

We staan voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat de vraag naar water altijd kleiner is dan het aanbod, ook in periodes van droogte. Die uitdaging ligt dus niet enkel bij de waterbedrijven, maar ook bij elk van ons. Er zijn heel wat zaken die we zelf kunnen doen. Hieronder vind je alvast enkele concrete tips terug.

1. Blijf kraanwater drinken

Bij warm weer is het des te belangrijk om voldoende water te drinken. Houd je drinkbus dus steevast bij de hand en drink nog voordat je dorst voelt.

De gemiddelde Vlaming gebruikt per dag zo’n 100 liter kraanwater. Slechts een fractie daarvan wordt gebruikt als drinkwater en dat is jammer. Kraanwater is in eerste instantie een gezonde drank. Hou je meer van een pittig smaakje? Voeg dan wat verse gember, muntblaadjes of een schijfje citroen toe aan je kraanwater.

2. Mijd het waterspitsuur

AquaFlanders verwacht zich aan grote pieken in het leidingwatergebruik, tot wel 140% van het normale gebruik. Dat kan leiden tot een lagere waterdruk, vooral tussen 7u en 9u ’s ochtends en tussen 18u en 22u ’s avonds. De federatie geeft aan dat er geen reden is tot paniek, maar lanceert een oproep om tijdens die spitsuren minder belangrijke zaken uit te stellen, zoals het gebruik van de wasmachine of de vaatwasser.

3. Oefen in spaarzaam zijn

Kraanwater is in eerste instantie een zeer goede dorstlesser, een echte Grand Cru. AquaFlanders roept dan ook op om dit waardevolle water niet te gebruiken om onze wagens mee te wassen, om het gazon te sproeien of het toilet door te spoelen. Voor dergelijke toepassingen kunnen alternatieven zoals regenwater ingeschakeld worden.

In de zomer van 2018 hebben we al kunnen oefenen in spaarzaam omgaan met water. En oefening baart kunst.

  • Ben je op zoek naar tips om spaarzaam om te gaan met water? Check dan onze tips op www.kraanwater.be.
  • Heb jij zelf een interessante tip of een creatief idee om water te besparen, deel het dan. Zo kunnen we van elkaar leren. Soms zit het in heel kleine zaken, zoals je plonsbadje delen met de buren