STAP 1: Je vraagt een keuring aan
Zoek hier een keurder in jouw regio en maak rechtstreeks een afspraak. Voor sanitaire installaties die niet voor huishoudelijk gebruik bestemd zijn, klanten dient de keuring verplicht door je waterbedrijf te gebeuren.
STAP 2: De keurder komt bij je langs
Op het moment van de keuring moeten volgende documenten aanwezig zijn:
Volgende documenten moeten in drievoud aanwezig zijn bij de keuring:
- Het uitvoeringsplan (= schema van uw sanitaire installatie)
- Een ingevulde toestellenlijst. Op de toestellenlijst vul je alle toestellen in die aanwezig zijn in je sanitaire binneninstallatie (zowel op drinkwater als ander water)
De keurder controleert tijdens de keuring of de toestellenlijst overeenkomt met de toestellen die geplaatst zijn en of de toestellen de juiste beveiliging hebben. Een toestel dat geen, of niet de juiste, beveiliging heeft zal leiden tot een niet-conformiteit.
SOORTEN KEURINGEN
1. Eentapskeuring (minibi)
De ééntapsinstallatie is een beperkte, verzegelde installatie met één tappunt, waarmee je tijdens de bouwfase tijdelijk over werfwater kan beschikken. Je kan maximaal 2 jaar gebruikmaken van de ééntapsinstallatie. Na afwerking en vóór ingebruikname van je sanitaire installatie, is het noodzakelijk om meteen de basiskeuring aan te vragen (dus vóórdat je in je nieuwe huis gaat wonen!).
De waterbedrijven kunnen kosten aanrekenen bij het verbreken van de verzegeling van de ééntapsinstallatie en/of verlengde dossieropvolging van meer dan 2 jaar. Dit is afhankelijk van je waterbedrijf.
2. Basiskeuring
Dit is de voornaamste keuring. Er wordt nagegaan of je sanitaire installatie in overeenstemming is met de voorschriften van het ‘Technisch Reglement water bestemd voor menselijke aanwending’ van AquaFlanders en de ‘technische voorschriften’ van Belgaqua. Je kan deze documenten hier downloaden (www.aquaflanders.be en www.belgaqua.be)
3. Bijkomende keuring
Bij een wijziging of uitbreiding van je installatie dien je een bijkomende keuring aan te vragen.
4. Specifieke keuring
Je kan een specifieke keuring aanvragen wanneer er enkel een onderdeel van je sanitaire installatie beoordeeld moet worden, los van de volledige installatie (bijvoorbeeld: badkamer, keuken, zwembad, …). Deze keuring kan ook voorafgaand aan een basiskeuring gebeuren. Er wordt geen uitspraak gedaan over de conformiteit van de volledige binneninstallatie. Wanneer er een basiskeuring wordt gedaan, wordt de volledige installatie opnieuw gekeurd.
5. Herkeuring
Wanneer een keurder je sanitaire installatie niet-conform verklaard heeft, dient er nadien een herkeuring te gebeuren.
Stap 3: Na afloop van de keuring
Je ontvangt een digitaal keuringsattest waarop het resultaat staat van de keuring van je sanitaire installatie. Dit keuringsattest hou je zelf bij, samen met de toestellenlijst en het uitvoeringsplan. De keurder bezorgt je waterbedrijf een digitaal exemplaar van dit keuringsattest.
Je installatie is conform
De keurder stelt een keuringsattest op. Na ontvangst van dit attest van conformiteit kan je installatie in dienst gesteld worden. Hoe je installatie in dienst kan gesteld worden, moet je navragen bij je waterbedrijf.
Je installatie is conform, maar een bijkomende keuring is verplicht
Wanneer je installatie ‘conform doch bijkomende keuring verplicht’ is, betekent dit dat je sanitaire installatie op het moment van de keuring nog niet volledig is (bv. tweede badkamer die later wordt afgewerkt). Na de voltooiing van de sanitaire installatie moet je een bijkomende keuring aanvragen om het uitgebreide gedeelte te laten controleren en zo je volledige installatie conform te laten maken. In tussentijd kan je al wel de waterlevering aanvragen.
Uw installatie is niet conform
De keurder stelt een keuringsattest op met vermelding van de inbreuken. Nadat je de inbreuken hebt hersteld, vraag je een herkeuring aan. Pas wanneer je installatie helemaal conform verklaard is, kan je deze in gebruik nemen. Wanneer je dit niet naleeft, dan kan je watertoevoer geschorst worden.